Szabadon bármilyen célra felhasználható állami támogatások:

 

 • Babaváró támogatás (babaváró hitel): A babaváró támogatás hétköznapi nevén a babaváró hitel 2019.07.01-től igényelhető. A hitelszerződést 2022 december 31-ig lehet megkötni. A babaváró támogatás 10 M ft szabadon felhasználható támogatott hitel, ami ingatlan fedezet nélkül és kamatmentesen igényelhető késöbbi tőkeelengedéssel a késöbb születendő gyermekek száma alapján. Akár 10 M fz vissza nem térítendő támogatás is elérhető.

 

Most aktuális ingatlancél esetén elérhető állami támogatások:

 

 • 5%-os ÁFA: 2021.01.01-től újra 5% az ÁFÁ-ja az újépítésű ingatlanoknak. Ez a támogatás azt jelenti, hogy a kivitelező a nettó árra 5%-os ÁFÁ-t számol a 27% helyett, amivel jelentősen csökken a bruttó ár, azaz a kifizetnivaló. Két megkötés van ahol nem hasznáható az 5%-os ÁFA, olvassa el lent.
 • 5%-os ÁFA visszaigénylése: 2021.01.01-től az 5 százalékos lakás ÁFA vissza is igényelhető, amennyiben a család az új építésű otthonát CSOK támogatás segítségével vásárolja meg. Lent mindent részletesen elolvashat az új építésű lakásáfa visszaigényléséről.
 • Illetékmentesség: 2021.01.01-től a CSOK-kal vásárolt új építésű ingatlanok illetékmentesek lesznek. Azaz aki új építésű ingatlant vásárol nem kell megfizetnie a 4%-os illetéket. Tudjon meg mindent erről a lehetőségről a lenti részletes leírásban.
 • CSOK (hétköznapi nevén SzocPol): Itt 600.000 és 10.000.000 Forint közötti vissza nem térítendő pénzbeli támogatást, azaz “ingyen pénzt” adnak kötött feltételekkel. A banki hitelfelvételnél ez a tétel legtöbbször önrésznek minősül. Függ a gyermekek számától és azok korától, a lakás méretétől és gyermekvállalásnál a szülők életkorától. Használt és új ingatlannal kapcsolatban is igényelhető. Az állami támogatások igen kedvelt formája ez Ön is tudja meg lent a részleteket.
 • Adó visszatérítési támogatás: (ÁFA visszaigénylés). A országosan az építkezéseknél és a preferált településlistán szereplő új ingatlanok építésére és használt ingatlanok korszerűsítésére vagy bővítésére adó visszatérítési támogatás igényelhető 2022. június 30-ig . Megmutatjuk, hogyan igényelhet vissza akár 5.000.000 Ft ÁFÁ-t építési telek vásárlásakor vagy építkezés vagy bővítés vagy korszerűsítés esetén 2022.06.30-ig.
 • Lakásvásárlási hitelek kamattámogatása: Otthonteremtési Kamattámogatás (OTK), CSOK hitelek a családvédelmi akcióterv keretein belül. Itt 5-20 éves kamattámogatásához lehet hozzájutni, a kamattámogatás tervezhető fix kamatokat és ezáltal fix törlesztőrészleteket biztosít. Ez is az állami támogatások közé sorolható. Igen széles körben felvehető Használt és új ingatlannal kapcsolatban is igényelhető.
 • Új Otthon Program (ingyen hitel, 0%-os lakáshitel): a támogatás egy kamatmentes lakáshitelt jelent, ami nem jelzálog alapú, és azok lesznek rá jogosultak, akik újépítésű ingatlant vásárolnak vagy építenek. A majdani ingatlannak energiatakarékosnak kell lenni. A maximális futamideje 10 év.

 

Meglévő ingatlanhoz elérhető támogatások:

 

 • Felújítási támogatás: 2021.01.01 után igényelhető egy új állami támogatás a meglévő ingatlanokhoz. Az Otthonfelújítási Támogatás” keretein belül a felújítási költségek felét, de maximálisan 3 millió forintot visszaad az állam. Számold ki a felújítási támogatás kalkulátorral neked mekkora támogatás jár! Ha szeretnéd megtudni milyen típusú hitelekkel finanszírozhatod elő a felújítási támogatást, jó hírünk van. Összeszedtük neked a felújítási támogatás előfinanszírozásának az összes lehetőségét egy oldalon, ahol rögtön kalkulálni is tudsz. Nem kombináltható a bővítési és falusi CSOK-kal, de mellé különálló felújításként igényelhető. A használt ingatlan vásárlók esetében is nagy segítséget nyújt a kötelező felújítási munkálatok megfinanszírozásában.

 

Meglévő lakáshitelekhez elérhető állami támogatások:

 

 • Jelzáloghitel elengedés: a családvédelmi akcióterv keretein belül a meglévő lakáshitelek esetén a később született gyermekek után elengednek a lakáshitel tőkéjéből, vissza nem térítendő állami támogatás formájában. A második gyermek születésekor 1 millió forint, a harmadik gyerek születésekor 4 millió forint és minden további gyermek születése 1 millió forint jelzáloghitel tőkeelengedést eredményez. A családvédelmi akcióterv többi pontjáról külön oldalunkon a linkre kattintva többet is megtudhat.
 • zöld hitel: a zöld kamatkedvezmények köszönhetően a lakossági ügyfelek minimum 0,3%-os utólagos kamatkedvezményt kaphatnak építési, vásárlási és korszerűsítési terveikhez. Mindezt akkor ha a tervek megvalósításával az ingatlan minimum BB energetikai besorolású lesz. A támogatás kettős, hiszen nemcsak az ügyfeleket érinti a program, hanem azokat a bankokat is, akik támogatják ügyfeleiket és ezért az MNB-től tőkekövetelmény kedvezményt kapnak. A bankok által az ügyfelek számára biztosított zöld kamatkedvezmény mértéke változó, hiszen az MNB csak a nyújtható kamatkedvezmény minimum szintjét szabályozta 0,3%-ban. Ezért a bankok saját hatáskörben ennél magasabb kedvezményt is nyújthatnak az ügyfelek számára.

Send this to friend