Mi az a babaváró hitel?

A babaváró hitel 2019.07.01-től igényelhető. A szerződést a választott bankkal 2022 december 31-ig lehet aláírni.

A babaváró hitel maximum 10 millió forint szabadfelhasználású hitel, ami kamatmentesen igényelhető, ráadásul tárgyi fedezet nélkül. A maximális futamidő 20 év. A kamatmentesség a folyósítástól fennáll, de feltételhez kötött. A hitelszerződés megkötése után maximum 5 éven belül meg kell születnie egy babának, hogy a futamidő végéig járhasson a kamatmentesség. Amennyiben a hitelszerződés időpontjában fennáll a terhesség egy 12 hetes magzattal, az igénylők azonnal teljesítik a kamatmentesség feltételét.

 

A babaváró hitel folyamatosan állami támogatássá alakul.

A hitelszerződés után megszületett második gyermek a fennálló tőketartozás 30%-ának, de maximum 3 millió forintnak az elengedését hozza magával.

A hitelszerződés után megszületett harmadik gyermek az érkezésekor fennálló teljes tőketartozás elengedését hozza magával.

A babaváró 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás is lehet!

Kollégáinkkal megmutatjuk, hogyan tudod a teljes 10 millió forintot vissza nem térítendő támogatássá alakítani, ha 3 gyermeked születik a szerződéskötés után. Ehhez megfelelően kell majd alkalmaznod a szüneteltetés lehetőségét, de ne aggódj mindent elmagyarázunk.

 

Mi az a tőkeelengedés, azaz a gyermekvállalási támogatás?

A gyermekvállalási támogatás köznyelven a babaváró hitel tőkeelengedése, egy zseniális dolog:

 • A hitelszerződés után megszületett második gyermek érkezésekor a szerződés lehetővé teszi, hogy vissza nem térítendő állami támogatásként a finanszírozó elengedje a fennálló tőketartozás 30%-át, de maximum 3 millió forintot.
 • A hitelszerződés után megszületett harmadik gyermek érkezésekor a szerződés lehetővé teszi azt is, hogy vissza nem térítendő állami támogatásként a finanszírozó elengedje a születéskor fennálló teljes tőketartozást.

 

Mikor nyújtható be a gyermekvállalási támogatás (tőkeelengedés) kérelme?

 • Saját gyermek esetén már a várandósság 12. hetének betöltésétől.
 • Örökbefogadott gyermek esetén a végleges örökbefogadási határozat dátumától.

A gyermekvállalási támogatás a le nem járt babaváró hitel szerződésből eredő tartozásra kérhető.

Nem számolható el támogatás, ha hátralékkal rendelkeztek.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy a babaváró hitel teljes 10 millió forint összegének támogatássá alakításán túl, lakáscéljaidhoz hogyan tudsz további jelentős vissza nem térítendő támogatáshoz jutni, abban is szívesen segítünk.

 

Ingatlancéljaidhoz plusz 13 millió forint támogatás és további kedvezmények!

CSOK, CSOK hitelek, 5% ÁFA elengedés. illetékmentesség és a felújítási támogatás kombinálása

 

Egy példa mennyi mindent elérhetsz a babaváró hitelen keresztül

Csak a példa kedvéért, hogyan tudsz megvenni egy 40 milliós ingatlant önerő nélkül

Az albérlet többe kerülne a fenti példánál és így a törlesztőrészlettel minden hónapban fogy a tőketartozásod. Tehát sokkal jobban jársz, mintha albérletben alapítanál családot.

A bankok saját hatáskörben fogják elbírálni a babaváró hitel igényléseket, tehát nem automatikusan lehet hozzájutni, ezért mindenképpen érdemes a segítségünket kérni, hogy a hitelt biztosan megkapd.

 

A babaváró hitel (babaváró támogatás) igénylésekor az alábbi feltételeknek kell teljesülnie:

 • a feleség a 41 éves kort nem töltötte még be
 • a házaspár mindkét tagjának van magyarországi lakcíme
 • a házaspár legalább egyik tagja minimum 3 éves TB jogviszonnyal rendelkezik, amiben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet
 • magyarországi TB jogviszony munkaviszonyból vagy nappali tagozatos felsőoktatási tanulmányokból származhat. Sőt a folyamatosságot másik államban folytatott munkából is igazolhatod
 • a babaváró hitel kérelem benyújtása előtti utolsó 180 napban azonban már Magyarországon kell dolgoznod (csak a társadalom biztosítási jogszabály. 5.§ (1) a, b, e bekezdése szerinti Tb jogviszony lehetséges
 • az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a NAV felé köztartozása
 • a KHR listán (korábban BAR lista) aktív státuszú negatív információval a házaspár egyik tagja sem szerepelhet
 • a babaváró hitel igénylői vállalják, hogy a saját háztartásukban nevelik majd a később született vagy örökbefogadott gyermeküket, a nagykorúvá válásig

 

A babaváró hitel (babaváró támogatás) tulajdonságai:

 

Ki minősül a babaváró hitel esetében gyermeknek?

 • a 12 hetes magzat
 • az a gyermek, aki a hitelszerződés megkötése után született vagy fogadtak örökbe
 • amennyiben ikermagzattal áll fenn a 12 hetét betöltött terhesség, akkor a 30%-os tőkeelengedés rögtön a szerződéskötéskor kérhető

 

A babaváró hitel igénylésének a folyamata

Hitelképesség és jogosultság ellenőrzése: ha biztosra szeretnél menni, ellenőriztesd velünk a hitelképességed és azt, hogy megfelelsz-e a jogosultsági feltételeknek. Ezzel elkerülheted a felesleges buktatókat.

Az ideális bank kiválasztása: a bankok eltérő feltételekkel nyújtják a babaváró hitelt. A jövedelem terhelhetőségének a megállapításánál eltérő törlesztőrészleteket vesznek alapul. Van aki, a jogszabályban meghatározott maximum 50.000 forint törlesztőrészlettel kalkulál. Van aki, szigorúbb és magasabb törlesztőrészlettel számol, figyelembe véve azt a kockázatot, hogy nem születik meg gyermek a hitelszerződés után, hiszen ilyenkor megemelkedik a törlesztőrészlet.

Mivel a babaváró hitel szabadon felhasználható a vele történő hitelkiváltást is eltérően kezelik a bankok. Ez akkor fontos, ha a kiváltandó hitel törlesztőrészletét nem szeretnétek figyelembe venni a hitelképesség megállapításakor. Továbbá bankonként eltérő a minimálisan elvárt jövedelem nagysága is.

Dokumentumok kitöltése, banki igénylés: beszerezzük és ki is töltjük neked a kiválasztott bank igénylési formanyomtatványait. Neked csak a folyamatos TB jogviszony igazolásáról szóló OEP igazolást kell beszerezned, természetesen megmutatjuk, hogyan tudod ezt is online elintézni.
Sőt be is adjuk a nevedben a választott banknál a hitelkérelmet, hogy neked a lehető legkényelmesebb legyen.

Szerződéskötés és folyósítás: neked csak egyszer kell bemenned a bankba a szerződéskötés aláírására, ami után pár napon belül a számládon is van a pénz.

Segítségünkkel szinte kizárt, hogy elutasítsa a bank a hiteligénylésed. Amennyiben mégis talál rólad a bank a múltból olyan információt, amit nem láthattunk előre (például: rendszeres folyószámlakeret túllépés, korábbi lezárt hitel késedelmes fizetése..) és ez alapján elutasítja a kérelmed, akkor azonnal újabb bankhoz visszük az igénylésed, aki majd jóváhagyja azt.

 

Az igénylésnél bemutatandó dokumentumok a következők:

 • személyes okmányok
 • dokumentumok, leletek, melyek az esetleges várandóságot igazolják
 • TB jogviszony igazolása
 • jövedelem igazolás
 • bankszámla kivonat

 

A babaváró hitel szüneteltetése

A hitelszerződés megkötése után bekövetkező 12 hetes terhességtől egészen a gyermek megszületését követő maximum 60 napig az igénylők kérelmezhetik a hiteltörlesztés szüneteltetését.

A szüneteltetés időtartami 3 év lehet, kivéve ikrek esetén, ahol 5 éves szüneteltetésre van lehetőség.

 • Minden gyermek születésénél kérhető, aki a hitelszerződés megkötése után születik.
 • Sőt már olyan magzat esetén is jár a szüneteltetés, aki már elérte a 12 hetes életkort. Amennyiben a hitelszerződés pillanatában már fennáll a terhesség a 12 hetes magzattal, a folyósítás pillanatától kérhető a szüneteltetés.
 • Azon örökbefogadott gyermek után, akit a hitelszerződés megkötése után fogadtak örökbe és az örökbefogadást határozattal engedélyezték

A szüneteltetés nem automatikus, azt külön kérelmezni kell a hitelt folyósító banktól.

Nem jogosultak az igénylők a szüneteltetésre még a fentiek megléte esetén sem, amennyiben a magyarországi lakcímük megszűnik a szerződéskötést követően.

Nem jogosultak az igénylők a szüneteltetésre, amennyiben fizetési hátralékuk van a babaváró hitel szerződésében vállaltakhoz képest.

A hiteltörlesztés szüneteltethetőségének a legkorábbi kezdőnapja az erre vonatkozó kérelem kézhezvételét követő munkanap.

Ez alól kivétel, amikor a szerződéskötés időpontjában fennáll a minimum 12 hetes terhesség és már szüneteltetéssel kérték az igénylők a folyósítást.

A folyósítást követő szüneteltetési kérelem benyújtásának a feltétele a minimum 12 hetes terhesség igazolása vagy a gyermek születési anyakönyvi kivonata vagy az örökbefogadási határozat bemutatása.

 

A babaváró hitel (babaváró támogatás) estében az alábbiak a kamattámogatás megszűnésének az okai:

 • Amennyiben úgy telik el a szerződéskötéstől számítva az első 5 év, hogy a vállalt gyermekek közül egyetlen sem született meg. Továbbá, ha a család nem fogadott örökbe végleges határozattal gyermeket. Illetve nincs úton lévő baba, aki magzatként betöltötte már a 12. hetes életkort.
 • Ha nem rendelkezik már az egyik igénylő sem magyar lakcímmel – a kamattámogatás elvesztése az utolsó magyar lakcím megszűnésének napjától esedékes.
 • Ha a támogatással érintett kiskorú gyermekeket már egyik igénylő sem neveli a saját háztartásában – ekkor a kamattámogatás elvesztése a gyermek háztartásból történő kikerülésének napjától esedékes.

 

A kamattámogatást milyen esetekben kell egy összegben, 120 napon belül visszafizetni?

 • A babaváró támogatás piaci kamatozásúvá alakul, ha a házasságot a futamidő alatt felbontják és nem teljesült a gyermekvállalás sem. Ekkor a házasság felbontásától számított 120 napon belül egy összegben kell a kedvezményt visszafizetni.
 • Amennyiben nem sikerül a gyermekvállalást teljesíteni 5 éven belül
 • Ha gyermekszületés nélkül 5 éven belül előtörlesztik a támogatott hitel tőkéjének legalább az 50%-át. Ilyenkor az előtörlesztett összegre eső kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. Részletesen itt olvashatsz erről.

 

Méltányossági kérelem

Amennyiben a hitelszerződés aláírását követő 5 éven belül mégsem teljesült a gyermekvállalás, akkor az alábbi esetekben méltányossági kérelem nyújtható be:

 • az igénylők valamelyike megváltozott munkaképességűvé vált,
 • ha orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy az igénylők nem alkalmasak a gyermekvállalásra vagy részt vettek már a maximális számú mesterséges megtermékenyítésen,
 • a gyerekvállalás orvosilag nem javasolt.

 

A gyermekvállalás nem teljesüléséből adódó eddig részletezett szankciókra 24 havi részletfizetés engedélyezhető a méltányosság keretén belül.

Mi történik, ha nem születik meg a gyermek a folyósítást követő 5 éven belül?

A szabályok értelmében, ha 5 éven belül nem jön a baba, a kamattámogatást, amit ez alatt felvettünk, egy összegben kell visszafizetnünk. Ráadásul szoros határidővel 120 napon belül kell teljesíteni a visszafizetést.

Akkor is megérheti felvenni a babaváró hitelt, ha már előre látod, hogy nem akarsz több gyereket?

A babaváró támogatást, ami lényegében egy speciális személyi kölcsön, akkor is megérheti felvenni, ha esetleg nem teljesül a gyermekáldás. Az állami garancia miatt a személyi kölcsönökkel ellentétben a hitelösszeg magasabb, hiszen maximum 10 millió forint. A futamidő pedig jóval hosszabb, mint a személyi kölcsönöké, hiszen 20 évre igényelhető, szemben a személyi kölcsönök 5-8 év közötti maximális futamidejével.

Amennyiben úgy veszed fel a babavárót, hogy előre tudod, hogy nem tervezel már gyereket, gyakorlatilag nem sértesz meg semmilyen szabályt. Ilyenkor van olyan helyzet azonban, amikor jobb, ha más típusú piaci hitelt igényelsz, mégpedig akkor, ha van terhelhető ingatlanod.

 

Nézzük, melyek azok!

 

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Ha előre tudod már, hogy nem tervezel újabb gyereket és van rendelkezésre álló megterhelhető ingatlan, és szabadon elkölthető pénzre van szükséged, a szabad felhasználású jelzáloghitel jobb lehet a számodra. Hiszen a kamata kedvezőbb, mint a babaváró gyermekáldás nélküli verziójáé, amikor 8% körüli kamattal kell számolni. Ráadásul a babavárónál a gyermek nem teljesülés esetén, az első 5 év kamatmentes időszakára visszamenőleg ki kell fizetni a jogtalan kamatkedvezményt.

Sőt mivel ezt egy összegben kell teljesíteni, még nehéz helyzetbe is kerülhetsz. Tehát a szabad felhasználású jelzáloghitel szintén igényelhető hosszú időre és a kamata kedvezőbb, mint a babaváró hitelé abban az esetben, ha nem teljesül a gyermekvállalás.

 

Lakáscél, lakáshitel

Amennyiben lakáscéljaid vannak, pláne nem érdemes úgy felvenni a babaváró hitelt, hogy előre tudod nem tervezel további gyerekeket. Hiszen a lakáshitelek kamata kedvezőbb, mint a babaváró hitelé abban az esetben, ha nem teljesül a gyermekvállalás, ráadásul kedvezőbb a szabadfelhasználású jelzáloghitelnél is.

Amennyiben előre tudod, hogy nem lehet gyereked és képes leszel orvosi igazolást bemutatni, a méltányosság kérelmedet el is utasíthatják, és ha megkapod, a lentiekkel még akkor is számolnod kell. A méltányosság, ha megkapod, 24 hónapon keresztül körülbelül 100.000 forint plusz költséget jelent és még a hiteltörlesztő részletét is fizetni kell. Gyorsan összeomolhat a családi költségvetés, érdemes elkerülni ezt a helyzetet vagy legalábbis nagyon átgondolni.

Láthatjuk tehát, hogy a babaváró sem minden esetben tökéletes választás. Nézzetek körül, és hitelközvetítő munkatársaink segítségével rátaláltok a megfelelő megoldásra.

 

Ha előtörlesztünk a vállalt gyermek teljesítése nélkül

Akkor se járunk jobban, ha a kiutalástól számított 5 éven belül visszatörlesztjük a kölcsön 50%-át, mert az előtörlesztésre jutó kamattámogatást vissza kell fizetnünk. Ez akkor azonnali nagyjából 1 millió forint befizetendő összeget jelent majd. Piaci hiteleknél az előtörlesztett összeg 1 esteleg 2%-át kérik el a bankok, így a piaci hitelek előtörlesztés szempontjából is jobbak, mint a babaváró hitelé, ha nem teljesül a gyerekvállalás.

Ha 5 éven belül mégis teljesül a gyermekáldás az előtörlesztéstől függetlenül a büntetésként befizetett kamattámogatás összegét az igénylők visszakapják.

 

Kérdések és válaszok a Babaváró támogatással kapcsolatban

Naponta jelentős mennyiségű kérdés érkezik szakértőinkhez, a 10 millió forintos szabad felhasználású babaváró hitellel kapcsolatban. Ezért a legfontosabb kérdéseket és válaszokat összeszedtük egy csokorba.

Send this to friend