Mit jelent a CSOK 2021?

 

A CSOK a Családi Otthonteremtési Kedvezmény rövidítése, aminek a korábbi neve SZOCPOL volt. A kedvezmény gyermekek után igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás, amiket ingatlancéljaid megvalósításához használhatsz fel. Ezek a célok építés, új ingatlan vásárlás, használt ingatlan vásárlás, bővítés lehetnek. A korszerűsítés csak a Falusi CSOK keretein belül működhet.

 

Ki jogosult a CSOK-ra 2021 évben?

 

Meglévő gyerek(ek)nél: szinte bárki. Élettársak, gyermeküket egyedül nevelő szülők és házaspárok is igénybe vehetik. Meglévő gyermek esetén a szülők életkorára nincs előírás.

 

Vállalt gyerek(ek)nél: azok a fiatal házaspárok jogosultak a támogatásra, ahol a házaspár legalább egyik tagja (vagy a férj vagy a feleség) 40 éves életkor alatti. Az életkort kizárólag a kérelem beadásakor vizsgálják.

 

Ki után vehető igénybe a CSOK 2021-ben?

 

Meglévő gyerek(ek)nél: 12 hetes magzati kortól egészen 25 éves életkorig. A nagykorú gyereknek nem kötelező iskolába járnia elég, ha 25 év alatt van.

 

Vállalt gyerek(ek) esetében: az igényléskor még csak tervezett később születendő gyerekek, akiknek az érkezésére határidőt is vállalnak a szülők. Új ingatlancél esetében maximum 3 gyermek vállalható, használt ingatlancéloknál maximum 2.

 

A támogatás feltételeit a 16/2016-os (új ingatlan) és a 17/2016-os (használt ingatlan) kormány rendeletben szabályozzák.

 

Milyen újdonságokat hozott 2021?

 

Újépítésű ingatlanok ÁFA csökkentés és visszaigénylése

 

2021.01.01-től bevezették, hogy az új építésű ingatlanoknak újra 5%-ra csökkentik az ÁFÁ-ját a korábbi 27%-ról. Aki az új ingatlanhoz CSOK-ot is igényel ezt az 5%-os ÁFÁ-t vissza is igényelheti. Ez újabb milliókat jelent azoknak, akik új ingatlanban gondolkodnak. A fenti kedvezményt csak abban az esetben alkalmazhatják, ha az új építésű lakás 150 négyzetméter, a családi ház 300 négyzetméter alatt van.

 

Újépítésű és használt ingatlanok illetékelengedése

 

2021.01.01.-től bevezették, hogy amennyiben CSOK támogatással vásároltok új vagy használt ingatlant és az adásvételi szerződés 2021.01.01 után lett aláírva nem kell megfizetnetek az illetéket. Az illeték alaphelyzetben a vételár 4%-a.

 

A lenitekben konkrét példákkal szeretnénk megmutatni, hogy egyes vételáraknál pontosan mennyit spórolhattok az ÁFA csökkentéssel, az ÁFA elengedéssel és az illetékmentességgel.

 

Új ingatlannál mennyit spórolok az ÁFÁ-val és az illetékkel 2021-ben?

 

Egyszerű számszerű példákkal megmutatjuk neked mennyit spórolsz 2021-ben, ha újépítésű házat vagy lakást veszel a lenti vételárakon.

Send this to friend