Falusi CSOK

 

A falusi CSOK nagy segítség a családoknak vidéki ingatlan vásárlásához és azok korszerűsítéséhez vagy bővítéséhez.

 

Mi az a falusi CSOK?

 

A falusi CSOK használt lakás vagy ház, tanya vagy birtokközpont vásárlására és ezek korszerűsítésére és bővítésére igényelhető. A jogszabály azokon a településeken engedi a támogatás igénybevételét, ahol a lakosságszám kevesebb, mint 5000 fő továbbá 2003 és 2018 között csökkent a lakosok száma. Ez összesen a települések szinte 90 százalékát jelenti! A Falusi CSOK településlista ezen a linken tekinthető meg. A támogatás 2019.07.01 és 2022.06.30-a között igényelhető.

 

Mekkora vissza nem térítendő összeget jelent a Falusi CSOK?

 

Az igényelhető Falusi CSOK 1 gyermek esetében 600.000 Ft (hatszázezer), 2 gyermek esetében 2.600.000 Ft (kettőmillió hatszázezer), 3 gyermek esetében 10.000.000 Ft (tízmillió) vissza nem térítendő támogatást jelent.

 

Mire igényelhető a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény?

 

Használt ingatlan vásárlására:

 

Ilyenkor a támogatás 50%-át lehet a vásárlásra fordítani, abban az esetben, ha az igényléskor az ingatlan bővítését és/vagy korszerűsítését is kezdeményezik. Tehát 1 gyermek esetében 300.000 Ft (háromszázezer), 2 gyermek esetében 1.300.000 Ft (egymillió háromszázezer), 3 gyermek esetében 5.000.000 Ft (ötmillió) vissza nem térítendő támogatást jelent.
Tehát a vásárlás és az utómunkálatok (korszerűsítés és/vagy bővítés) fele-fele arányban osztják meg a támogatás összegét.

 

Korszerűsítésre és/vagy bővítésre:

 

A falusi CSOK 50%-át lehet erre a célra fordítani. Tehát 1 gyermek esetében 300.000 Ft (háromszázezer), 2 gyermek esetében 1.300.000 Ft (egymillió háromszázezer), 3 gyermek esetében 5.000.000 Ft (ötmillió) vissza nem térítendő támogatást jelent. Ez 2 esetben lehetséges.

 

Első esetben akkor, ha a vásárlással együtt jelzik a korszerűsítési és/vagy bővítési szándékukat és együttesen igénylik a vásárlásra fordítható résszel. Ilyenkor a támogatás összegének 50%-át lehet korszerűsítésre és/vagy bővítésre fordítani.
Másik esetben, amikor már a meglévő és korábban vásárolt ingatlant utólagosan bővítik és/vagy korszerűsítik. Ilyenkor a vásárláshoz esetlegesen korábban már igényelt CSOK összeget nem kell levonni a falusi SZOCPOL összegből.

 

Támogatott hitel is igényelhető a Falusi CSOK mellé?

 

Igen. 2 gyermek esetében 10.000.000 Ft (tízmillió), 3 gyermek esetében 15.000.000 Ft (tizenötmillió) támogatott hitel igényelhető. Az állami támogatás azt jelenti, hogy a hitel kamata 3% és ez maximum 25 évig fixálva van. A bővítésre és/vagy korszerüsítésre csak a hitelösszegek fele (50%-a) igényelhető.

 

Kinek jár a falusi SZOCPOL?

 

Meglévő gyerek esetében: Szinte minden szülőnek jár. Lehetnek házaspárok, élettársak és akár a gyermeküket egyedül nevelők egyaránt Ilyenkor a szülői életkort nem vizsgálják.

Vállalt (később születendő) gyerek esetében: Csak olyan “fiatal házaspároknak”, ahol az egyikőjük még 40 éves kor alatti. A szülői életkort csupán az igénylés pillanatában nézik.

 

Ezek a feltételek azonosak a CSOK szabályaival!

 

Ki után igényelhető a támogatás?

 

Meglévő gyerek után:a 12 hetes életkort betöltött magzattól a 25 év alatti gyerekig, és a 25 év feletti tartós fogyatékossággal élő eltartott. A 18 év feletti gyermekeknél már nem feltétel, hogy tanuljon.

 

Vállalt gyermek után: Amennyiben még nincsen utód, viszont vállalják, hogy lesz, akkor a jogszabály szerint olyan házaspárok, akiknek legalább az egyik tagja 40 év alatti, az igénylés pillanatában. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben kizárólag házaspárokat támogat a rendszer! Ilyenkor a születésére határidőt vállalnak a szülők. Amennyiben gyermeket vállalnak, határidővel, úgy két lehetőség van. Ha új építésűben gondolkoznak, akkor maximum 3 a sima CSOK szabályok szerint, amennyiben használt vásárlásában, úgy 2 gyermek vállalása lehetséges maximum a sima CSOK vagy a FALUSI CSOK keretein belül. Természetesen nem kötelező két-három utódot vállalni, egyet is lehetséges. Ekkor a csökkentett 600.000 Ft összegre leszünk jogosultak.
Abban az esetben, ha már van két gyermek, de még egyet vállalunk, igénybe vehetjük a teljes keretösszeget, tehát a számok kombinálhatóak!

 

Érdekelnek a falusi támogatás részletei!

 

Falusi CSOK segítségével tényleg önerő nélkül is vásárolhatok házat?

 

Tényleg. Amennyiben megfelel az előírt feltételnek, úgy a vissza nem térítendő támogatás mellé kedvezményes, kamattámogatott kölcsönt is felvehet. A pontos részletekről lentebb talál tájékoztatást.

 

Ebből a pénzből vásárolhatok egy házat egy kis faluban, hogy azt bérbe adjam?

 

Sajnos erre nem ad lehetőséget ez a támogatás. A kormány kifejezetten a lakhatást akarja támogatni, nem a befektetési lehetőséget keresőket. Így az ottlakást később bizonyítanunk kell lakcímkártya bemutatásával.

 

Bejelenthetem a cégem az érintett ingatlanba?

 

Mostmár lehetőség van arra is hogy az érintett ingatlan székhelyként szolgáljon a szülők tulajdonában lévő cégeknek (EV, KFT, BT, őstermelő…)

 

Én külföldön dolgozom, hogy vehetem igénybe a támogatást?

 

Ugyan a külföldi munkaviszonyt is elfogadja az állam, viszont mindenképpen bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkezni és Magyarországon kell elhelyezkedni az igénylés után.

 

Bővítésre és korszerűsítésre igényelhető?

 

Igen! A kormány céljai között van, hogy ne csak egy ház kerüljön a fiatalok tulajdonába, hanem egy otthon. Egy olyan hely, ahová jó hazamenni! Emiatt az igényelt összegből bővítésre és korszerűsítésre is lehet támogatást igényelni. Újdonság! Korszerűsítésre eddig CSOK sosem volt igényelhető a 2015 évi bevezetése óta.

 

Konkrétan a korszerűsítés céljai:

 

 • Bármilyen közműszolgáltatás bevezetése, belső elvezetése (gáz, víz, csatorna, villany)
 • Fürdőszoba, wc kialakítása, ha még nincsen ilyen a házban
 • Központi fűtés kiépítése, akár megújuló energiaforrásokra támaszkodva (napelem,napkollektor, hőszivattyú, stb.)
 • Épület bármilyen típusú szigetelése (víz, hő, hang)
 • Külső nyílászárók szigetelt, energiatakarékosra való cseréje
 • Tetőcsere, és annak felújítása, szigetelése
 • Kémény kiépítése, és korszerűsítésé
 • Bármely típusú belső korszerüsítés, galéria kialakítása, elektromos, vagy vízhálózati vezetékek cseréje, helyreállítással, a fürdő, a WC és a konyha átalakítása
 • Azonos helyrajzi-számon lévő melléképület átalakítása, de csak a költségvetés legfeljebb 30 százalékáig
 • Kerítés építése, ha nincsen, ez is maximum 30 százaléka lehet a költségvetésnek
 • Valamint az összes fenti munkához kapcsolható helyreállítási munkálatok, legfeljebb a költségvetés 20 százalékáig

 

Az igénylő vállalja, hogy az ingatlan legkésőbb a korszerűsítés végére a lenti feltételeknek megfelel majd.

 

Az ingatlan (lakás, ház) rendelkezik:

 

 • 12 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakószobával és külön főzőhelyiséggel. Amennyiben ez nincs, akkor további, minimum 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő térbővülettel (pl amerikai konyha), továbbá WC-vel és fürdővel
 • villamos árammal, ami közműves szolgáltatással működik,
 • egyedi fűtéssel,
 • szennyvízelvezetéssel, ami közműves. Amennyiben ez nem megoldott a településen akkor a szennyvíz elvezetésére speciális egyedi megoldás kell, azaz egyedi szennyvízkezelő rendszer
 • közműves vízellátással, ami emberi fogyasztásra alkalmas, vagy ha a faluban vagy településen ez nem megoldott, azaz nincs közműves vízszolgáltatás, akkor a telken emberi fogyasztásra alkalmas vizet szolgáltató kút kell.

 

Érdemes tudni, hogy korszerüsítésre (nem felújításra), bővítésre az eredeti – gyerekszámtól függő – keretösszeg maximum felét igényelhetjük, így egy gyermeknél 300.000 Ft kettőnél 1.300.000 Ft, háromnál pedig 5.000.000 millió forintra pályázhatunk. Ezekre a munkálatokra három év türelmi időt kapunk.

 

Mi pontosan a bővítés feltétele?

 

Bővítésnek az minősül, ha új lakóterület kerül a már meglévő mellé, amivel minimum 12 négyzetméterrel bővül a korábbi élettér. Egy új lakószoba, vagy akár az eddig nem beépített tetőtér berendezése. Fontos, hogy úgy kell kialakítani az új ráépítményt, hogy az ne minősülhessen külön bejáratú új albetéttel rendelkező lakásnak a házon belül.
Bővítés után van egy meghatározott minimum lakótér-elvárás. Egy gyereknél ez 40 négyzetméter, kettőnél 50, háromnál 60, háromnál többnél pedig legalább 70 négyzetméter.

 

Meddig elérhető ez a támogatás?

 

Előreláthatólag, a jogszabály szerint 2022. június 30-ig lehet benyújtani az új igényléseket. Érdemes azonban nem az utolsó pillanatra hagyni az igénylést, hiszen már egy hibajavításnál, iratpótlásnál kicsúszhatunk a határidőből, ami a teljes hiánytalan dokumentáció befogadására vonatkozik.

 

Miért hívják falusi CSOK-nak?

 

Ez a CSOK egy speciális esete, kibővített támogatási lehetőséggel. A kormány célja, hogy megállítsa a kicsi, vidéki települések elnéptelenedését.
A falusi CSOK-ot csak a kiadott, hivatalos listán rajta lévő 2486 településről lehet igénybe venni.

 

Miben tér el a már megismert CSOK-tól?

 

Leginkább a támogatási összegben. A falusi CSOK feltételei részben mások, mint a megszokott CSOK esetében. A legfontosabb különbség, hogy a vissza nem térítendő támogatási összeg maximum felét költhetjük vásárlásra, a másik felét , bővítésre és/vagy korszerűsítésre (felújításra nem) kell. Ez csak abban az esetben érvényes, ha használt lakás vagy ház a célingatlan.

 

Milyen támogatási összegek vannak?

 

A gyermekek számától függően a következő, vissza nem térítendő támogatások vehetők igénybe:
1 gyermek / 600 000 Ft
2 gyermek / 2 600 000 Ft
3 gyermek / 10 000 000 Ft

Az támogatási összeg felhasználható új ház építésére, új ház vásárlására, használt ház vásárlására, vagy egy meglévő bővítésére és/vagy korszerűsítésére. Fel lehet használni fűtési rendszer cseréjére, tetőjavításra, vagy hőszigetelésre!
Korszerüsítésre, bővítésre a fenti összegek maximum felét lehet fordítani.

Ugyanúgy kaphatok kedvezményes kamatozású kölcsönt, mint a sima CSOK-nál?

Igen! A 2019-ben bevezetett módosításoknak köszönhetően már 2 gyermektől elérhetőek a hitelkonstrukciók. 2 gyerek esetében 10 millió forint, 3 gyermek esetén 15 millió Ft igényelhető maximálisan. A hitel kamattámogatott, azaz a futamidő végéig 3%-os fixált kamata van. Amennyiben kamattámogatott hitelt veszünk fel, úgy érdemes tudni, hogy használt ingatlancél esetén a 10, illetve 15 millió forint maximum felét költhetjük a kiszemelt házra, a másik felét a bővítésre és/vagy korszerüsítésre kell költeni (de nem felújításra). Ennek a hitelfajtának tehát a maximum kamata évente 3% lehet.

Érdekelnek a falusi támogatás részletei!

Ebből én kimaradok, amennyiben már vettem fel CSOK-ot erre a házra?

Ez nem kizáró ok! A falusi CSOK-ot korszerüsítésre és/vagy bővítésre akkor is igénybe lehet venni, ha a megvásárláshoz már egyszer megkaptuk a támogatást! Ez csak a vissza nem térítendő támogatásra igaz, kamattámogatott kölcsönt nem kaphatunk még egyszer!

A Falusi CSOK egyéb feltételei

A legfontosabb, hogy a kiválasztott ingatlan rajta legyen a településlistán. Mivel korábban történtek visszaélések, így némileg szigorúbb szabályoknak kell megfelelni.

 • Legalább 1 éves, folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni. Akár a külföldi, bejelentett munkaviszonyt is elfogadják! Amennyiben a legmagasabb 10 M Ft támogatási összeget vesszük igénybe, úgy 2 évet kell bizonyítani, legalább a házastársak egyikének.
 • Bejegyzésmentes „tiszta” erkölcsi bizonyítványt kell az igényléshez leadni
 • Meg kell felelni a CSOK szabályai szerint már megismert minimális négyzetméterhatároknak, valamint a lakhatás egyéb feltételeinek minimum akorszerüsítés és/vagy bövítés befejezésével.
 • Közeli hozzátartozótól, vagy saját tulajdonban lévő gazdasági társaságtól nem támogatott az ingatlanvásárlás
 • Vállalni kell, hogy a vásárlást követő 10 évben életvitelszerűen fognak élni az ingatlanban, ezt a település jegyzője fogja ellenőrizni.
 • Támogatott ingatlanba már lehet vállalkozási telephelyet lejelenteni, valamint egyéni vállalkozók is használhatják telephelyként!

 

Ez a falusi CSOK nagyon bonyolultnak tűnik, inkább segítséget kérek!

A jogszabályok bonyolultan és általánosan, legtöbbször szárazon fogalmaznak és ráadásul nagyon szerteágazó feltételeknek kell megfelelni. Ahhoz, hogy minden igénylési dokumentum jól legyen kitöltve, valamint minden szükséges irat csatolva legyen, vegye igénybe rutinos szakértőink munkáját! Több tucatnyi sikeres szerződéskötéssel a hátunk mögött velünk biztosra mehet!

Send this to friend